
Vychutnajte si jedlá ako pa amb oli, sobrassadu i tumbet na Mallorce
Ďalším obľúbeným jedlom je frito mallorquín, teda tradičné mäsové jedlo pripravované z bravčovej pečene, bravčového boku, zeleniny a byliniek, ktoré sa smažia na olivovom oleji a vytvárajú bohatú a aromatickú chuť typickú pre ostrov. Vegetariánskou klasikou je na Mallorce tumbet. Ide o zeleninový pokrm podobný ratatouille, ktorý pozostáva z vrstiev smažených zemiakov, baklažánu a červenej papriky. Tie sa prelejú paradajkovou omáčkou s cesnakom a petržlenom.
Medzi ďalšie špeciality patria na Mallorce cocarrois – tradičné plnené pečivo s dusenou zeleninou a miestnou klobásou botifarró. Populárna je na Mallorce coca de trampó – tenká placka pokrytá čerstvou zeleninou ako paradajky, paprika a cibuľa, ktorá sa pečie do chrumkava. Sladkou bodkou sú malorské bunyols, teda malé vyprážané šišky, ktoré sa podávajú počas sviatkov a osláv. Ak chcete spoznať malorskú gastronómiu, urobte tak prostredníctvom malorských brunchov alebo tradičných obedov, kde nechýba ani chorizo z Mallorcy ako súčasť bohatých tanierov.

Popularite sa tešia aj ryby na Mallorce
Neodmysliteľnou súčasťou ostrovnej kuchyne je paella s morskými plodmi, ktorú nájdete v mnohých variáciách – od klasickej „mixta” s krevetami, mušľami a kalamármi, až po originálne malorské verzie s kúskami králika a zeleninou. Práve čerstvosť surovín a chuť Stredomoria robia z paelly na Mallorce zážitok, na ktorý nezabudnete.
Medzi najtypickejšie miestne jedlá patrí aj arroz brut, často označovaný aj ako arroz brut Mallorca alebo arros brut Mallorca. Ide o tradičné „špinavé rizoto” s bohatou chuťou, ktoré sa pripravuje v hlinenej miske z ryže, kúskov mäsa (králik, bravčové, kuracie), zeleniny, húb, miestnych klobás (napr. sobrassada) a výrazného vývaru s bylinkami a korením. Charakteristický je tmavý, korenistý vývar a intenzívna aróma, ktorá dokonale vystihuje rustikálny charakter malorskej kuchyne.


Ensaimada, coca de patata i churros ako obľúbené sladkosti
Ďalšou špecialitou je coca de patata – jemná a nadýchaná sladká placka z varenej zemiakovej kaše, vajec, cukru a bravčovej masti. Práve coca de patata na Mallorce je typická pre mestečko Valldemossa, kde ju miestni radi podávajú posypanú práškovým cukrom a zapíjajú horúcou čokoládou alebo mandľovým mliekom. Jej ľahká a vláčna štruktúra z nej robí ideálny dezert na raňajky či popoludňajšiu siestu.
Na Malorke sú veľmi obľúbené aj churros – vyprážané sladké tyčinky, ktoré si môžete vychutnať čerstvé v tradičných kaviarňach a cukrárňach po celom ostrove, najmä v Palme. Churros na Mallorce sa tradične podávajú s horúcou čokoládou na namáčanie a sú obľúbenou voľbou na raňajky alebo ako sladká pochúťka počas sviatkov.
Sangria, hierbas a pivo na Mallorce
V posledných rokoch zažíva boom na Mallorce pivo a remeselné pivovary, ktoré ponúkajú pestrý výber chutí v moderných gastro puboch a reštauráciách. Pri konzumácii alkoholu však treba myslieť na prísne pravidlá – alkohol na Mallorce je na verejnosti v niektorých zónach výrazne obmedzený a za volant si sadnite len s nulovou toleranciou, keďže tolerancia alkoholu v aute na Mallorce je maximálne 0,5 promile (pre začiatočníkov a profesionálnych vodičov len 0,3 promile). Pokuty za prekročenie sú vysoké.


Tipy na gastronomické zážitky
- Ochutnávkové túry po Palme patria medzi najlepšie spôsoby, ako objaviť gastronómiu na Mallorce – počas prechádzky historickým centrom ochutnáte typické malorské jedlá ako pa amb oli, sobrassadu, tradičné syry či miestne sladkosti, navštívite trhoviská, ako napríklad Mercat de l’Olivar a legendárne kaviarne, kde nesmie chýbať ani ikonická ensaimada.
- Milovníci vína si prídu na svoje vo vinárskych hospodárstvach v oblastiach Binissalem, Pla i Llevant či Serra de Tramuntana, kde vás čakajú komentované degustácie, prehliadky pivníc a párovanie vín s miestnymi syrmi, olivami a klobásami – práve tu spoznáte autentickú stravu Mallorcy a dozviete sa viac o miestnych odrodách.
- Ak túžite po aktívnom zážitku, vyskúšajte kurzy varenia s miestnymi šéfkuchármi – naučíte sa pripravovať tradičné malorské jedlo ako tumbet, frito mallorquín, tapas či paellu pod vedením profesionála, pričom na záver všetko ochutnáte a odnesiete si so sebou nové recepty.
- Farmárske trhy a lokálne produkty sú základom street foodu na Mallorce – každý deň sa v inom meste konajú trhy, kde kúpite čerstvé ovocie, zeleninu, syry, mandľové koláče, olivový olej či ručne vyrábané marmelády. Medzi najznámejšie patria trhy v Sineu, Inca, Santa Maria del Camí a Pollensa, kde objavíte aj moderné stánky s malorským tapas alebo originálnymi tacos.