Vychutnajte si jedlá ako pa amb oli, sobrassadu i tumbet na Mallorce

Mallorská gastronómia je plná chutí, ktoré odzrkadľujú bohatú históriu a tradície ostrova. Medzi najznámejšie tradičné jedlá patrí pa amb oli – jednoduchý, ale vynikajúci pokrm z chleba natretého olivovým olejom a čerstvými paradajkami. Často je podávaný ako predjedlo alebo ľahká večera. Tento pokrm, známy na Mallorce ako pamboli, je základom miestnej kuchyne a môžete ho ochutiť rôznymi prísadami. Jednou z nich je malorská sobrassada – typická klobása z bravčového mäsa a papriky, ktorá dodáva jedlu výraznú chuť. 
Ďalším obľúbeným jedlom je frito mallorquín, teda tradičné mäsové jedlo pripravované z bravčovej pečene, bravčového boku, zeleniny a byliniek, ktoré sa smažia na olivovom oleji a vytvárajú bohatú a aromatickú chuť typickú pre ostrov. Vegetariánskou klasikou je na Mallorce tumbet. Ide o zeleninový pokrm podobný ratatouille, ktorý pozostáva z vrstiev smažených zemiakov, baklažánu a červenej papriky. Tie sa prelejú paradajkovou omáčkou s cesnakom a petržlenom.

Medzi ďalšie špeciality patria na Mallorce cocarrois – tradičné plnené pečivo s dusenou zeleninou a miestnou klobásou botifarró. Populárna je na Mallorce coca de trampó – tenká placka pokrytá čerstvou zeleninou ako paradajky, paprika a cibuľa, ktorá sa pečie do chrumkava. Sladkou bodkou sú malorské bunyols, teda malé vyprážané šišky, ktoré sa  podávajú počas sviatkov a osláv. Ak chcete spoznať malorskú gastronómiu, urobte tak prostredníctvom malorských brunchov alebo tradičných obedov, kde nechýba ani chorizo z Mallorcy ako súčasť bohatých tanierov.
Bunyols, Mallorca


Popularite sa tešia aj ryby na Mallorce

Mallorca je rajom pre milovníkov morských plodov a čerstvých rýb – vďaka miestnym rybárom, ktorí denne prinášajú úlovky na trhy, ako Mercat de l’Olivar v Palme alebo na slávnu rybiu aukciu Sa Llonja, si môžete vychutnať skutočne čerstvé ryby z Mallorcy a tiež plody mora, medzi ktoré patria gambas rojas (červené krevety), dorada (pražma), lubina (morský vlk), kalamáre či chobotnica. Mnohé reštaurácie a „chiringuitos” priamo na pláži pripravujú ryby podľa dennej ponuky – pečené, grilované alebo v tradičných miestnych špecialitách.

Neodmysliteľnou súčasťou ostrovnej kuchyne je paella s morskými plodmi, ktorú nájdete v mnohých variáciách – od klasickej „mixta” s krevetami, mušľami a kalamármi, až po originálne malorské verzie s kúskami králika a zeleninou. Práve čerstvosť surovín a chuť Stredomoria robia z paelly na Mallorce zážitok, na ktorý nezabudnete.

Medzi najtypickejšie miestne jedlá patrí aj arroz brut, často označovaný aj ako arroz brut Mallorca alebo arros brut Mallorca. Ide o tradičné „špinavé rizoto” s bohatou chuťou, ktoré sa pripravuje v hlinenej miske z ryže, kúskov mäsa (králik, bravčové, kuracie), zeleniny, húb, miestnych klobás (napr. sobrassada) a výrazného vývaru s bylinkami a korením. Charakteristický je tmavý, korenistý vývar a intenzívna aróma, ktorá dokonale vystihuje rustikálny charakter malorskej kuchyne.
Coca de trampó, Mallorca
Arroz brut, Mallorca


Ensaimada, coca de patata i churros ako obľúbené sladkosti

Medzi najznámejšie sladkosti, ktoré by ste na ostrove nemali vynechať, patrí legendárna ensaimada. Tento špirálovitý koláč, nazývaný ensaimada de Mallorca, sa vyrába z jemného kysnutého cesta s vajcami, cukrom a bravčovou masťou. To mu dodáva nezameniteľnú chuť a textúru. Najčastejšie je posypaný práškovým cukrom, no môžete ho ochutnať aj s náplňami ako vanilkový krém, čokoláda či typický tekvicový džem. Ensaimada je tradične podávaná na raňajky alebo ako sladká bodka ku káve.

Ďalšou špecialitou je coca de patata – jemná a nadýchaná sladká placka z varenej zemiakovej kaše, vajec, cukru a bravčovej masti. Práve coca de patata na Mallorce je typická pre mestečko Valldemossa, kde ju miestni radi podávajú posypanú práškovým cukrom a zapíjajú horúcou čokoládou alebo mandľovým mliekom. Jej ľahká a vláčna štruktúra z nej robí ideálny dezert na raňajky či popoludňajšiu siestu.

Na Malorke sú veľmi obľúbené aj churros – vyprážané sladké tyčinky, ktoré si môžete vychutnať čerstvé v tradičných kaviarňach a cukrárňach po celom ostrove, najmä v Palme. Churros na Mallorce sa tradične podávajú s horúcou čokoládou na namáčanie a sú obľúbenou voľbou na raňajky alebo ako sladká pochúťka počas sviatkov.


Sangria, hierbas a pivo na Mallorce

Na Malorke si určite vychutnajte osviežujúcu sangriu, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie letné nápoje na ostrove – v ponuke nájdete klasickú červenú, bielu, cava či dokonca modrú verziu, pričom sangria na Mallorce je ideálnou voľbou na popíjanie na pláži alebo v miestnych reštauráciách. K miestnym špecialitám patrí aj legendárny bylinný likér hierbas, ktorý má chránené označenie pôvodu a pripravuje sa z anízu a aromatických byliniek, ako mäta, rozmarín či fenikel. Tradične sa podáva ako digestív po jedle, často s ľadom alebo čistý v malom poháriku.

V posledných rokoch zažíva boom na Mallorce pivo a remeselné pivovary, ktoré ponúkajú pestrý výber chutí v moderných gastro puboch a reštauráciách. Pri konzumácii alkoholu však treba myslieť na prísne pravidlá – alkohol na Mallorce je na verejnosti v niektorých zónach výrazne obmedzený a za volant si sadnite len s nulovou toleranciou, keďže tolerancia alkoholu v aute na Mallorce je maximálne 0,5 promile (pre začiatočníkov a profesionálnych vodičov len 0,3 promile). Pokuty za prekročenie sú vysoké.
Sangria
Ensaimada de Mallorca


Tipy na gastronomické zážitky

  • Ochutnávkové túry po Palme patria medzi najlepšie spôsoby, ako objaviť gastronómiu na Mallorce – počas prechádzky historickým centrom ochutnáte typické malorské jedlá ako pa amb oli, sobrassadu, tradičné syry či miestne sladkosti, navštívite trhoviská, ako napríklad Mercat de l’Olivar a legendárne kaviarne, kde nesmie chýbať ani ikonická ensaimada.
  • Milovníci vína si prídu na svoje vo vinárskych hospodárstvach v oblastiach Binissalem, Pla i Llevant či Serra de Tramuntana, kde vás čakajú komentované degustácie, prehliadky pivníc a párovanie vín s miestnymi syrmi, olivami a klobásami – práve tu spoznáte autentickú stravu Mallorcy a dozviete sa viac o miestnych odrodách.
  • Ak túžite po aktívnom zážitku, vyskúšajte kurzy varenia s miestnymi šéfkuchármi – naučíte sa pripravovať tradičné malorské jedlo ako tumbet, frito mallorquín, tapas či paellu pod vedením profesionála, pričom na záver všetko ochutnáte a odnesiete si so sebou nové recepty. 
  • Farmárske trhy a lokálne produkty sú základom street foodu na Mallorce – každý deň sa v inom meste konajú trhy, kde kúpite čerstvé ovocie, zeleninu, syry, mandľové koláče, olivový olej či ručne vyrábané marmelády. Medzi najznámejšie patria trhy v Sineu, Inca, Santa Maria del Camí a Pollensa, kde objavíte aj moderné stánky s malorským tapas alebo originálnymi tacos.