V Alanyi vám muzikanti v bruchu vyhrávať nebudú, pretože táto turecká perla je, doslova, rajom pre gurmánov. Pripravte sa na
symfóniu chutí. Čo poviete na šťavnatý kebab? V Alanyi sa pripravuje na veľa spôsobov. Dáte prednosť
klasickému döner, ktorý sa pripravuje na vertikálnom ražni? Alebo uprednostníte
iskender s paradajkovou omáčkou a jogurtom? Vravíte, že ani jeden z variantov sa vám nepozdáva? Potom stavte na
sis kebab, teda mäso na špíze. Ochutnajte aj menej známe lokálne špeciality, ako
kelle paca corba, teda polievku z hlavy a nôh ovce. Nezabudnite na
neodolateľné meze, tradičné predjedlá, ktoré vás prevedú celou paletou lokálnych chutí.
Nuž a sladká bodka v podobe
baklavy, teda vrstveného dezertu plného orechov a sirupu, vás zaručene očarí svojou sladkou chuťou a božskou jemnosťou. Máte naponáhlo? Siahnite po
pide – turecká pizza s rôznymi náplňami a dymovou arómou poteší vaše chuťové poháriky a zaplní prázdne brucho. Na miestnych trhoch vás zasa omámi vôňa
čerstvo upečeného gözleme. Samozrejme, žiadne turecké kulinárske dobrodružstvo sa nezaobíde bez silného
tureckého čaju, ktorý sa podáva v elegantných pohárikoch. Milovníci kávy sa zamilujú
do aromatickej tureckej kávy so sladkým lokumom (cukríkom). Ak patríte medzi vegetariánov, vedzte, že v Alanyi hladní nezostanete.
Taratorlu kizartma je smažená zelenina s osviežujúcou orechovou omáčkou. Vyskúšate?