Gastronómia v Marsa Matrouh

Pripravte sa na kulinársku cestu, ktorá prebudí vaše zmysly. Marsa Matrouh nie je len egyptský Karibik s očarujúcimi plážami, ale aj skutočný raj pre gurmánov. Táto destinácia na pobreží Stredozemného mora vám ponúka jedinečnú kombináciu čerstvých morských plodov, prastarých beduínskych špecialít a neodolateľných sladkostí. Poďte s nami objavovať gastronómiu Marsa Matrouh.
Kuskus


Jačmenný kuskus z kamenných mlynov ako srdce beduínskej kuchyne

Zabudnite na to, čo si predstavujete pod pojmom kuskus. V Marsa Matrouh sa stretnete s jačmenným kuskusom, ktorý má hlboké korene v beduínskej tradícii. Na rozdiel od bežného pšeničného kuskusu sa tu používa jačmeň, ktorý sa tradične melie v kamenných mlynoch. Tento prastarý spôsob spracovania dodáva kuskusu neuveriteľne rustikálnu chuť a výnimočnú textúru, ktorú nikde inde nezažijete.

Najčastejšie sa tento jedinečný kuskus podáva s jemným mäsom z barki oviec – plemena, ktoré je pre región typické a gurmáni po celom Blízkom východe si ho cenia pre jeho mimoriadnu jemnosť a bohatú chuť. 


Deshish bel gedeed: Sýta jačmenná polievka s príbehom

Pre milovníkov autentických chutí je tu deshish bel gedeed – sýta polievka alebo hustý guláš z drveného jačmeňa a sušeného mäsa (gideed). Tento pokrm vznikol ako výživné a posilňujúce jedlo beduínov počas chladných zimných mesiacov. Tajomstvo trvanlivosti spočíva v gideede, ktoré sa vyrába tradičným sušením mäsa na slnku, vďaka čomu ho možno skladovať celé mesiace.

Polievka je bohatá na aromatické koreniny, často sa do nej pridáva aj zelenina a podáva sa s čerstvým chlebom alebo, samozrejme, s jačmenným kuskusom. Je to chutný pohľad do praktickosti a vynaliezavosti beduínskej kuchyne.


Čerstvé morské plody: Symfónia chutí Stredozemného mora

Marsa Matrouh je skutočným pokladom pre všetkých, ktorí milujú morské plody. Priamo z miestnych prístavov sa k vám dostávajú prvotriedne ryby, krevety a kalamáre – čerstvejšie to už ani nemôže byť! V miestnych reštauráciách si môžete sami vybrať svoj úlovok a nechať si ho pripraviť presne podľa vašich predstáv – na grile, v rúre alebo na panvici.

Medzi najobľúbenejšie druhy patria delikátny morský vlk, pražma, tuniak, šťavnaté krevety a lahodné sépie. Ponuka je najbohatšia práve v lete, keď sú prístavy plné života a každodenné úlovky sú zárukou tej najvyššej kvality.
  • Tip pre gurmánov: Nezabudnite navštíviť miestne rybie trhy alebo reštaurácie ako Corallo, Magdy Seafood či Fish Market Restaurant. Tam vám ochotne poradia a odporučia tie najčerstvejšie špeciality dňa. Je to zážitok pre všetky zmysly!


Sayadiya: Korenená ryba

Ak hľadáte jedlo, ktoré dokonale vystihuje chuť Marsa Matrouh, vyskúšajte sayadiya. Tento tradičný pokrm pobrežných oblastí je majstrovským dielom. Najprv sa ryba dusí s cibuľou, aromatickými koreninami (kardamón, škorica, rasca, biele korenie) a paradajkami a podáva sa na voňavej ryži. Výsledkom je intenzívna chuť mora a exotických korenín, ktorá vás prenesie priamo na breh Stredozemného mora. Tajomstvo neodolateľnej chuti spočíva v starostlivom marinovaní ryby a použití bohatého vývaru z rybích kostí na varenie ryže, čo jedlu dodáva autenticitu.


Sušené mäso (gideed): Prastarý spôsob beduínskej konzervácie

Už sme o ňom hovorili pri polievke, ale gideed si zaslúži osobitnú pozornosť. Toto sušené mäso (z ovce alebo hovädziny) je ukážkou génia beduínskej praktickosti. Mäso sa nakrája na tenké plátky, nasolí a suší na slnku, vďaka čomu vydrží dlhé mesiace a stáva sa základom mnohých zimných jedál. Gideed sa používa do polievok, dusených jedál alebo sa pridáva do jačmenného kuskusu. Je to nielen výborný zdroj bielkovín, ale aj fascinujúci pohľad na to, ako sa Beduíni v drsných podmienkach púšte dokázali postarať o obživu.
Sayadiya, Egypt
Čerstvé ryby


Čerstvé produkty z miestnych trhov: Explózia farieb a vôní

Návšteva trhov v Marsa Matrouh je zážitkom sama o sebe. Sú plné čerstvého ovocia, zeleniny, olív, fíg, orechov a voňavých byliniek. V lete tu nájdete neodolateľné figy z miestnych sadov a olivy spracované podľa prastarých tradičných receptúr. Okrem toho si na trhu môžete kúpiť aj čerstvé ryby, morské plody, domáci syr a lahodný med. Atmosféra je neuveriteľne živá, predavači sú priateľskí a radi vám poradia, či ponúknu ochutnávku. Je to ideálne miesto na to, aby ste sa zoznámili s miestnymi produktmi a ponorili sa do každodenného života.


Tradičné sladkosti: Sladké pokušenia, ktoré musíte ochutnať

Žiadne jedlo nie je kompletné bez sladkej bodky na záver. V Marsa Matrouh vás čaká bohatá ponuka tradičných egyptských sladkostí, ktoré sú, doslova, umeleckým dielom:
  • Baklava je jemné vrstvené cesto plnené, orechmi a zaliate sladkým sirupom. 
  • Basbousa predstavuje jemný koláč z krupice, ktorý je poliaty cukrovým sirupom, často ozdobený mandľami alebo kokosom. Rozplýva sa na jazyku.
  • Konafa je sladký dezert z tenkých rezancov, plnený krémom alebo syrom a zaliaty medom či sirupom. 


Praktické rady a tipy pre gurmánov

  • Ochutnávajte v miestnych reštauráciách aj na trhoch: Najlepšie zážitky získate v podnikoch, kde jedlo pripravujú podľa rodinných receptúr a z lokálnych surovín. 
  • Vyskúšajte jedlá s jačmenným kuskusom a gideedom: Sú to unikátne chute, ktoré inde v Egypte nenájdete a predstavujú pravú podstatu beduínskej kuchyne.
  • Nebojte sa pýtať na denné špeciality: Kuchári často pripravujú jedlá z najčerstvejších úlovkov alebo sezónnych surovín, ktoré nie sú vždy na menu. Požiadajte ich o odporúčanie.
  • Doprajte si sladký záver: Káva s kardamónom a kúsok baklavy alebo basbousy je dokonalou bodkou za každým jedlom a skvelý spôsob, ako si vychutnať miestnu pohostinnosť.
Basbousa, Egypt
Konafa, Egypt