Vietnamská kuchyňa: harmónia chutí a zmyslov

Polievku Pho, Bun Cha alebo jarné závitky možno poznáte z vietnamských reštaurácií vo svojej krajine, ale vietnamská kuchyňa siaha oveľa ďalej. V jednotlivých regiónoch sa líši druhmi čerstvej zeleniny, mäsa, hydiny a morských plodov. Všetky jedlá vo Vietname majú spoločnú snahu o harmóniu v kombinácii piatich základných chutí.
Trh s čestvými bylinkami, Vietnam

Päť chutí pre všetky zmysly

Každá z piatich základných chutí - sladká, slaná, kyslá, horká a pikantná - prináša do vietnamského jedla špecifický rozmer a odráža filozofiu vietnamskej gastronómie.
  1. Sladká chuť (Ngọt) sa používa na vyváženie pikantných a kyslých zložiek. Najčastejšími sladkými prísadami sú cukor, kokosové mlieko, ovocie alebo sladké omáčky.
  2. Slaná chuť (Man) dodáva jedlu bohatosť a výraznosť. Dosahuje sa použitím rybej a sójovej omáčky, krevetovej pasty alebo morskej soli.
  3. Kyslá chuť (Chua) dodáva sviežosť a pomáha vyvážiť bohatšie a ťažšie chute. Používajú sa citrusové plody alebo fermentované prísady, ako napríklad ocot alebo zelené mango.
  4. Horká chuť (Dang) dodáva pokrmu hĺbku, vyvažuje sladké alebo mastné chute a napomáha tráveniu. Medzi horké prvky patria bylinky, horká zelenina a káva.
  5. Ostrá chuť (Cay) zvyšuje intenzitu jedla a stimuluje chuťové bunky. Dosahuje sa použitím červených papričiek, chilli, korenia atď.
Vietnamská polievka Pho Bo
Jarné závitky Goi Cuon

Najobľúbenejšie jedlá vo Vietname

Tradičná vietnamská kuchyňa je veľmi cenená pre svoje čerstvé suroviny, bylinky a zeleninu. Okrem toho je väčšinou prirodzene bezlepková, pretože jej základom je ryža a mnohé jedlá sa pripravujú z ryžových rezancov, ryžového papiera a ryžovej múky namiesto pšenice. Každý región Vietnamu má svoje vlastné špeciality a každé mesto má svoje regionálne jedlá. Medzi najobľúbenejšie jedlá patria:

Pho

Kultová polievka z dlho vareného hovädzieho alebo kuracieho vývaru s plátkami mäsa, ryžovými rezancami a mnohými aromatickými bylinkami (koriander, škorica).

Bánh Mi

Vietnamský sendvič s chrumkavou bagetou, marinovaným mäsom, zeleninou, bylinkami a omáčkami.

Goi Cuon

Obľúbené predjedlo z čerstvých jarných roliek z ryžového papiera zabalených do bravčového mäsa, kreviet, ryžových rezancov, zeleniny a lístkov koriandra alebo mäty.

Bun Cha

Grilované kúsky bravčového mäsa podávané s ryžovými rezancami, bylinkami a omáčkou.

Bánh Xeo

Chrumkavá placka z ryžovej múky plnená kuracím alebo bravčovým mäsom, krevetami, fazuľovými klíčkami, zeleninou a bylinkami. Je to obľúbené jedlo najmä v strednom a južnom Vietname.

Cao Lau

Tradičná rezancová pochúťka z Hoi An. Obsahuje hrubé rezance, plátky bravčového mäsa, zeleninu, chrumkavú cibuľu a miestnu omáčku.

Nem Nuong

Grilované guľky z mletého bravčového mäsa ochutené šalotkou, cesnakom, rybacou omáčkou, cukrom a čiernym korením.
Banh Xeo
Palacinky Banh Xeo v pouličnom stánku

Vietnamské sladkosti

Che

Široká škála farebných krémových alebo želatínových dezertov s prísadami, ako sú sladké ryžové rezance, kondenzované mlieko, pasta z fazule mungo, čerstvé ovocie, želé, kokosové mlieko atď.

Bánh

Vietnamské koláče a pečivo sa označujú ako bánh. Z mnohých foriem, veľkostí a chutí bánh patria medzi najobľúbenejšie Bánh Bao (parená žemľa), Bánh Bo (kokosový koláč) a Bánh Chuoi (banánový koláč).

Čo piť vo Vietname

Určite vyskúšajte lahodnú vietnamskú kávu, ktorá sa klasicky pripravuje s kondenzovaným mliekom. Obľúbený je aj čaj (zelený, jazmínový alebo lotosový), ako aj domáce a zahraničné pivá. Vietnam má aj tradičný ryžový alkohol, známy ako ruou. Existuje mnoho druhov s rôznymi príchuťami a obsahom alkoholu.

Vedeli ste, že? Niekoľko pravidiel stolovania, ktoré sa vo Vietname hodia pri pozvaní k stolu:
  • jedlo je spoločné, pokrmy sa kladú do stredu stola, kde si každý naberie do svojej misky
  • ak niekomu podávate misku, je slušné držať ju oboma rukami
  • keď si naberáte jedlo zo spoločnej misky paličkami, vždy si ho najprv dajte na vlastný tanier (nie do úst)
  • paličky sa nikdy nezapichujú do ryže, vzpriamené paličky evokujú vonné tyčinky na oltári
  • je naozaj neslušné ukazovať paličkami na jedlo alebo na ostatných stravníkov
Sendvič Banh Mi
Banánový koláč Bánh Chuoi

Otázky a odpovede o vietnamskej kuchyni

Aké špeciality treba vo Vietname ochutnať?
Čo piť vo Vietname?
Čím je vietnamská kuchyňa zaujímavá?