Gastronómia v Palma de Mallorca
                        
            
Tradičná mallorská kuchyňa – na čo nezabudnúť?
            
        - Sobrasada je skutočná mallorská ikona. Jemne pikantná papriková klobása sa vyrába zo špeciálneho čierneho prasiatka s chráneným označením pôvodu. Má nátierkovú konzistenciu a najčastejšie sa konzumuje na chlebe či v moderných tapas, niekedy dokonca s kvapkou medu pre zaujímavú chuťovú kombináciu. Prvý písomný záznam pochádza z 15. storočia. Tajomstvo receptu sa odovzdáva z generácie na generáciu.
 - Coca – predstavte si niečo ako španielsku pizzu, tenký chlebový základ obložený zeleninou (tradične „trampó" – paradajky, paprika, cibuľa), sardinkami, alebo regionálnymi dobrotami podľa sezóny. Najčastejšie ju kúpite čerstvú v pekárňach a na trhoch.
 - Ensaimada – legendárny sladký dezert so špirálovým tvarom, posypaný práškovým cukrom, je dezertom s chráneným označením pôvodu EÚ a symbolom ostrova. Určite ochutnajte čerstvú z tradičných cukrární a najlepšie k rannej káve.
 - Llonguet – typický chrumkavý žemľový sendvič, ktorý je v Palme taký obľúbený, že sa tu, dokonca, koná súťaž o najlepší llonguet. Je obložený šunkou, syrom, tuniakom alebo miestnou omeletou. Predstavuje štandardný obed v tradičných bistrách a baroch.
 - Chcete zažiť históriu na tanieri? Najstaršia cukráreň Can Joan de S'aigo funguje už vyše 300 rokov – práve tu si môžete dopriať originálnu mandľovú zmrzlinu k svojej ensaimade.
 
Tapas bary v Palma de Mallorca a štýlová kuchyňa
- Tradičné tapas bary v Palma de Mallorca – miestni s obľubou vyhľadávajú bary, ako sú Bar España, Vermutería La Rosa, Bar Rita, Bodega La Rambla či Bar Dia. Všetky ponúkajú autentické chuťovky za veľmi dobré ceny. Sú ideálnym miestom na ochutnávku pravých tapas v Palma de Mallorca.
 - Moderné tapas a vermutérie – štvrť Santa Catalina je pravým tapas srdcom Palmy. Určite neobíďte La Rosa a Bar Monaco, kde nájdete moderné interpretácie tradičných jedál.
 - Brunch v Palma de Mallorca – brunch je hitom posledných rokov. Lokálne brunch spoty ako Lili's Brunch & Cocktails či Brunchit Palma bodujú originálnym menu, lákavými avokádovými toastmi, vajíčkami Benedict a skvelým výberom kávy.
 - Tacos v Palma de Mallorca – pre milovníkov svetovej kuchyne a fusion zážitkov nájdete v meste viacero street food stánkov a bistro barov s tacos, vrátane špecialít ako sú tacos mallorquín.
 
            
Špecializované reštaurácie a „kvalitné jedlo“
            
        - Michelinské reštaurácie – Palma sa pýši niekoľkými vychýrenými michelinskými zážitkami. Medzi top mená patrí Marc Fosh, ktorý v štýlovom prostredí servíruje moderné a sezónne menu. Ďalšie hviezdne podniky, ktoré stoja za návštevu, sú DINS Santi Taura, Adrián Quetglas či Quadrat.
 - Tradičné mallorské reštaurácie – nenechajte si ujsť príležitosť ochutnať autentickú miestnu paellu v Palma de Mallorca, zeleninový nákyp tumbet, frito mallorquín (miestny dusený pokrm), tradičné sopas mallorquinas alebo vynikajúci rybí guláš suquet de peix. Tieto pokrmy často nájdete v rodinných reštauráciách mimo hlavných turistických trás.
 - Medzinárodná kuchyňa & street food – okrem tapas a gastronomickej klasiky nájdete v meste skvelú mexickú, taliansku, orientálnu, vegánsku kuchyňu, množstvo food truckov, burger bary i typické churros so sladkým dipom.
 
                        
                        Tržnice a gastro zážitky: Palma de Mallorca ako foodie raj
- Mercado de Olivar – najväčší trh je epicentrom čerstvých chutí. Nájdete tu čerstvé ryby, morské plody, ovocie, syry, sladké pečivo a obľúbené snack bary. Ponoríte sa do skutočnej chuti Mallorky a zažijete pulzujúci ruch miestneho života.
 - Santa Catalina Market – legendárny „foodie“ spot je lákavou zmesou tradičných stánkov a trendových bistro projektov. Môžete si tu posedieť pri čerstvých tapas, vychutnať si miestne vína a absorbovať nefalšovanú atmosféru.
 
Nápoje, bary a nočný život
- Svieža sangria v Palma de Mallorca je klasikou, ktorú si môžete vychutnať na trhoch, v baroch i na pláži – často s miestnym vínom a podávanú s čerstvým ovocím.
 - V okolí mesta sa produkujú kvalitné vína, obzvlášť odrody Mantonegro.
 - Vermutérie ponúkajú desiatky druhov domáceho či katalánskeho vermutu, ktorý je v Palme novodobým trendom večerných posedení s olivami a snackmi.
 
Praktické tipy: Ako jesť kvalitne a v súlade s etiketou
- Brunch a street food sú ideálne na rýchle, chutné a cenovo dostupné raňajky či obed – väčšinou bez potreby rezervácie. Zvyčajne ponúkajú aj osviežujúcu sangriu a domáce limonády.
 - V michelinských a fine dining reštauráciách je rezervácia nutnosťou. V tapas baroch a tržniciach sa zvyčajne platí pri pulte hneď po objednaní.
 - Prepitné nie je povinné, ale zaokrúhlenie účtu o 5 – 10 % alebo pár mincí navyše sa cení najmä v bistrách a baroch.