Cyperská kuchyňa - súhra jedinečných chutí a vôní
Cyperčania milujú jedlo. Okrem toho, že si jedlo vychutnávajú sami, radi sa oň delia aj s priateľmi a rodinou. S tým súvisia dlhé, pokojné obedy, neskoré večere a obľúbené jedlá typu meze, ktoré sa podávajú pri spoločnom stole.
Bohatosť a rozmanitosť národnej kuchyne je ohromujúca. V priebehu histórie absorbovala vplyvy z celého Stredomoria a nájdete v nej prvky gréckej, tureckej, talianskej a libanonskej kuchyne. Jej základom sú čerstvé suroviny a koreniny: ryby, jahňacie mäso, zelenina, ovocie, bylinky, syr a olivový olej.
Bohatosť a rozmanitosť národnej kuchyne je ohromujúca. V priebehu histórie absorbovala vplyvy z celého Stredomoria a nájdete v nej prvky gréckej, tureckej, talianskej a libanonskej kuchyne. Jej základom sú čerstvé suroviny a koreniny: ryby, jahňacie mäso, zelenina, ovocie, bylinky, syr a olivový olej.
Tradičné cyperské jedlo
V Cyperskej republike:
- haloumi, pôvodný cyperský syr z kozieho alebo ovčieho mlieka, vyprážaný alebo grilovaný
- tiropitta, grécky syrový koláč rôznych tvarov a veľkostí z cesta filo plnený syrom feta
- souvlaki, grilované mäso (jahňacie alebo bravčové), grilované na špajli
- spanakopita, koláč plnený špenátom a vajíčkom
- kleftiko, jahňacie mäso so zeleninou
- dolmades, plnené viničové listy
Na severnom Cypre:
- adana köfte, pikantné grilované placky z mletého mäsa s petržlenom, koriandrom a cibuľou
- lahmacun, chrumkavá turecká pizza s mletým jahňacím mäsom a čerstvou petržlenovou vňaťou
- hellim (hallum), podobný gréckemu haloumi, grilovaný syr z kozieho alebo ovčieho mlieka
- pide, "lodičky" z kysnutého cesta s rôznymi náplňami
- šiš kebab, grilované mäso na plochej ihlici
Cyperské sladkosti, káva, víno
Medzi tradičné cyperské sladkosti patria soutzoukos - šnúrky mandlí alebo vlašských orechov obalené v hroznovej šťave a múke, loukoumi - kocky farebného želé obalené v cukre, baklava z cesta filo a orechov, medové šišky loukomades alebo maslové sušienky koulourakia.
Veľmi obľúbená je káva, ktorá sa tradične varí v medenej kanvici a podľa množstva cukru sa rozlišuje na extra sladkú (glyco), mierne sladkú (metrio) a čiernu (sketo). Milovníci vína si na Cypre môžu vybrať z kvalitných miestnych červených, bielych a ružových vín, pričom špecialitou je sladké dezertné víno Commandari.
Veľmi obľúbená je káva, ktorá sa tradične varí v medenej kanvici a podľa množstva cukru sa rozlišuje na extra sladkú (glyco), mierne sladkú (metrio) a čiernu (sketo). Milovníci vína si na Cypre môžu vybrať z kvalitných miestnych červených, bielych a ružových vín, pričom špecialitou je sladké dezertné víno Commandari.
Náš tip: Najlepší spôsob, ako sa zoznámiť s cyperským jedlom, je objednať si menu pozostávajúce z meze (názov pochádza z výrazu mezedes, "malé pochúťky"). Čašník postupne prináša rôzne pochúťky - olivy, šalát, čerstvý chlieb, tahini, tzatziki, hummus atď. Nasleduje surová a nakladaná zelenina, syr haloumi, klobásy, lountza (údená bravčová panenka) a potom prichádza na rad mäso a ryby - souvlaki, kleftiko, krevety, kalamáre. Na záver si pochutnáte na čerstvom ovocí. Kali órexi! (Dobrú chuť)