Turecká kuchyňa: rafinovaný produkt stáročných skúseností

V tureckej kuchyni môžete ľahko objaviť jedlá, ktoré už poznáte z Grécka, Egypta alebo Maghrebu. Niet divu, že počas šiestich storočí, keď Osmanská ríša ovládala takmer celé Stredomorie, Balkán a časti Európy a Ázie, turecká gastronómia absorbovala vplyvy zo všetkých regiónov a pretransformovala ich do originálnej zmesi.

Čo ochutnať z tureckej kuchyne?

stôl s jedlom

Turecké predkrmy

Podobne ako v Grécku sa na stôl prinášajú misky s rôznymi pochúťkami - mezze. Môže to byť marinovaná alebo pečená zelenina, artičoky, fazuľa, baklažány plnené cibuľou a paradajkami alebo iné špeciality:
  • börek (burek) - lístkové cesto plnené syrom alebo mletým mäsom,
  • cacik - strúhaná uhorka s jogurtom, olivovým olejom a cesnakom,
  • dolma - hroznové alebo kapustové listy plnené korenenou ryžou,
  • kumpir - veľké zemiaky pečené so šupkou a plnené zeleninou.
burek
kumpir

Turecké hlavné jedlá

Základom je mäso (baranie, hovädzie, kuracie, ryby) a ryža alebo bulgur. Medzi turecké národné jedlá patria:
  • kebab - existuje niekoľko druhov kebabu, najznámejší je döner kebab, mäso na rotujúcej ihlici, postupne odrezávané,
  • güvec - kúsky rôznych druhov mäsa dusené v terakotovom hrnci,
  • ryby - parmice, kambaly, homáre, krevety, tuniak, mečúň zavedú milovníkov rýb do raja,
  • kofte - grilované alebo pečené guľky z mletého mäsa,
  • pide - druh pizze bez paradajok, s mletým mäsom, cibuľou a syrom.
kebab
turecké šaláty

Turecké dezerty

Turecko je známe sladkosťami, pečenými a vyprážanými, máčanými v mede a cukrovom sirupe, posypanými orechmi, pistáciami alebo mandľami a parfumovanými rôznymi esenciami. Vyberte si:
  • baklava - lístkové cesto s orechmi alebo pistáciami, poliate medom,
  • lokum - kocky sladkého želé s príchuťou ruže, mäty, bergamotu alebo zázvoru, obalené v cukre (známe aj ako "turecké potešenie"),
  • helva (chalva) - mleté sezamové semienka s cukrom.
turecké sladkosti
turecký čaj

Turecké nápoje

Hoci Európu naučili piť kávu až Osmani (správna "turecká" káva sa varí v hrnci s cukrom a nechá sa trikrát zovrieť), národným nápojom je čaj - silný, čierny, podávaný v malých pohároch. Obľúbeným nápojom je ayran, slaný jogurt zriedený vodou a ochutený korením. Hoci je Turecko moslimská krajina, vyrába vynikajúce vína a varí pomerne slušné pivo Efes Pilsen. Ako digestív si môžete dať pohár anízovej raki.

Otázky a odpovede o tureckej gastronómii

Čo je tradičné turecké jedlo?
Čo Turci najčastejšie pijú?
Aké sú obľúbené sladkosti v Turecku?