Bulharská kuchyňa: svieža, jednoduchá, zdravá

Ako Bulhari hrdo tvrdia, ich národná kuchyňa je najzdravšia. Jej čaro spočíva v jednoduchosti - čerstvá zelenina, grilované mäso, ryby, slaný syr. Bulharskej kuchyni sa podarilo dokonale spojiť balkánske tradície so stredomorskou kuchyňou, tureckými a arabskými vplyvmi a pridať vlastný tromf: bulharský jogurt, ktorý sa tu konzumuje už od osídlenia tráckymi kmeňmi.

Bulharské národné špeciality

  • Šopska salata - slávny šopský šalát z uhoriek, paradajok, papriky a cibule, posypaný strúhaným syrom
  • Tarator - osviežujúca studená polievka z kyslého mlieka a strúhaných uhoriek, ochutená cesnakom, kôprom a orechmi
  • Kebabče - grilované mäsové guľky z koreneného mletého mäsa v tvare závitkov, podobné chorvátskemu čevabčiči
Kebabče
Šopský šalát
Sušená šunka Pastarma

Vôňa a chuť bulharskej kuchyne

Kráľovnou bulharskej kuchyne je čubrica (saturejka), ktorá hojne rastie v bulharskej divočine. Pod názvom čubrica však nájdete aj zmes korenín, ktorá obsahuje saturejku, senovku grécku, chilli papričky a iné.

Bulharské predjedlá

Ako predjedlá sa v Bulharsku podávajú šaláty, údeniny, syry alebo polievky. Obľúbený je šalát Šopa alebo snežanka, príbuzný gréckeho tzatziki. Medzi tradičné syry patrí sirene z kozieho mlieka (pripomína grécku fetu) alebo kaškaval, tvrdý žltý syr z ovčieho mlieka. Hviezdou medzi údeninami je pastarma, údená šunka z hovädzieho alebo kozieho mäsa.

Bulharská zeleninová klasika

Bulharská kuchyňa šikovne kombinuje mäso so zeleninou. Obľúbené sú papriky plneni čušky alebo viničové listy sarma, obe plnené mletým mäsom, ryžou, paradajkami a korením. Pod názvom mišmaš nájdete dusené papriky s paradajkami, cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou a miešaným vajíčkom.
Kavarma
Tarator

Špeciality na grile a z rúry

Okrem obľúbených kebabči (roliek) a kjufte (placiek) z grilovaného mletého mäsa vyskúšajte aj kavarmu. Základom tohto tradičného jedla je bravčové, jahňacie alebo kuracie mäso, ktoré sa pečie v keramických miskách s paradajkami, paprikou a hubami. Medzi ďalšie špeciality patrí špíz z mäsa, cibule a zeleniny nazývaný šiščeta (šašlik) alebo pečené malé ryby kaki.

Bulharské sladkosti

Okrem baklavy, známej vo všetkých krajinách bývalej Osmanskej ríše, Bulhari milujú lokum - kocky sladkého želé ochutené extraktom z bulharskej ruže.

Nápoje v Bulharsku

Pokiaľ ide o alkoholické nápoje, Bulhari si popri víne a pive (medzi obľúbené značky patria Zagorka a Kamenica) radi doprajú pohár rakije (hroznová alebo ovocná pálenka) alebo mastiky (anízový likér s príchuťou živice). Boza, fermentovaný obilný nápoj pripomínajúci ruský kvas, má nízky obsah alkoholu. Obľúbeným nealkoholickým nápojom je ajran zo slaného jogurtu a vody.
Lokum
Baklava

Otázky a odpovede o bulharskej kuchyni

Aká je bulharská kuchyňa?
Aké sú bulharské národné špeciality?
Aké sú bulharské sladkosti?
Aký alkohol je v Bulharsku najobľúbenejší?