Albánska kuchyňa: to najlepšie z Balkánu

Skvelé jedlo je jednou z najväčších turistických atrakcií Albánska. Albánska kuchyňa patrí do rodiny stredomorských kuchýň. Nájdete tu kulinárske tradície Osmanskej ríše, ako aj taliansku a grécku klasiku.
Trh v Albánsku

Čerstvé prísady, bylinky a olivový olej

Albánska kuchyňa je založená na zdravých miestnych surovinách, ako je zelenina, ovocie, ryby, mliečne výrobky a mäso - hovädzie, jahňacie, bravčové a hydinové. Vo veľkej miere sa používa olivový olej a výraznú chuť dodávajú čerstvé bylinky a koreniny, ako sú oregano, mäta, bazalka a rozmarín, a nesmie sa zabúdať na cesnak a cibuľu.

Špeciality albánskej kuchyne

Albánska gastronómia je svieža, zdravá a rozmanitá, pričom každý región má svoje obľúbené špeciality. Pozrite si 7 tradičných albánskych jedál, ktoré musíte ochutnať.

Burek

Predjedlo, občerstvenie, základ raňajok alebo nočná pochúťka. Burek je jedlo typické pre všetky balkánske krajiny. Vrstvy chrumkavého filo cesta sa naplnia syrom, zeleninou alebo mäsom a potom sa zrolujú do tvaru slimáka a upečú.

Dolma japrak

Plnené vinné listy sú ďalším obľúbeným občerstvením a predjedlom v stredomorskej aj albánskej kuchyni. Druhom náplní sa medze nekladú: cibuľa, ryža, paradajky, kapusta, paprika, bylinky, korenie a mäso.

Qofte

Grilované, pečené alebo vyprážané mäsové guľky zo zmesi mletého mäsa, byliniek, korenia a zeleniny. Rôzne varianty koft sa vyskytujú v celej juhovýchodnej Európe, na Blízkom východe až po Indiu.
Burek
Vinné listy Dolma
Kofty z Albánska

Kosenie

Jahňacie mäso pečené v jogurte je obľúbeným tradičným albánskym jedlom. Jogurt zmiešaný s ryžou a vajcami sa pečie spolu s mäsom. Jedlo má jedinečnú chuť a šťavnatú konzistenciu.

Petulla

Vyprážané cesto pripomína šišky, ale má ťažšiu konzistenciu. Môžete si ju kúpiť v pouličných stánkoch, kde sa podáva s rôznymi príchuťami - džemom, syrom feta, jogurtom, medom alebo kečupom.

Flija

"Outdoorová" špecialita typická pre severné Albánsko a Kosovo - palacinkový koláč s krémovou náplňou, poliaty medom, postupne pečený na ohni pod pokrievkou prikrytou žeravým uhlím.

Tarator

Obľúbená studená balkánska polievka z kyslého mlieka alebo jogurtu, strúhaných uhoriek, soli, cesnaku, kôpru a vlašských orechov. V horúcom lete je úžasne osviežujúca.
Tave kosi
Polievka Tarator
Petulla

Albánske dezerty: niečo sladké...

Trilece

Najobľúbenejší albánsky dezert z troch rôznych druhov mlieka (trilece): odpareného mlieka, smotany a kondenzovaného mlieka. Koláč pokvapkaný hnedým sirupom je mäkký, vlhký a šťavnatý.

Baklava

Baklava, chrumkavá pochúťka zo sirupu (medu), orechov (pistácií, arašidov) a vrstiev filo cesta, je známa na celom Balkáne. Albánska baklava je o niečo menej sladká ako turecká verzia, pretože namiesto sirupu sa používajú vlašské orechy a med.

... a káva

Káva v Albánsku nie je len nápoj, je to spôsob života a súčasť kultúrnej identity. Albánci sedia celé hodiny pri káve a vychutnávajú si pokoj a pomalé tempo života. V Albánsku vám ponúknu dva druhy kávy - talianske espresso (expresso) alebo tureckú kávu (kafe turke), hustý, silný nápoj pripravený varením vody, cukru a jemne mletej kávy v medenom hrnci.
Trilece
Káva v džezve

Otázky a odpovede o albánskej kuchyni

Aké špeciality ochutnať v Albánsku?
Čo piť v Albánsku?
Čím je zaujímavá albánska kuchyňa?
Čo je typické pre albánsku kuchyňu?