Španielska kuchyňa - rafinované chute Stredomoria

Paella, jamón, gazpacho, allioli, tortilly... Španielsko obohatilo svet o toľko pochúťok, že by bola škoda neochutnať ich v krajine pôvodu.
Paella

Špeciality španielskej gastronómie

Španielska kuchyňa je typicky stredomorská, zdravá a veľmi rozmanitá, pričom každý kút krajiny má svoje vlastné špeciality. Všetko stojí za ochutnanie, počnúc najväčšími klasikami španielskej kuchyne:
  • Tapas - malé sústa na zahryznutie, ktoré sú súčasťou španielskej kultúry stolovania. Z pôvodnej prílohy k vínu sa tapas vyvinuli do podoby samostatného jedla, ktoré sa podáva ako rôzne chody v malých porciách. Podávajú sa ako malé porcie jedál rôznych tvarov a veľkostí. Podávajú sa s údeninami, syrmi, morskými plodmi, olivami, zeleninou v rôznych úpravách.
  • Paella - kráľovná španielskej kuchyne, tá pravá pochádza z Valencie. Ryža sa varí v špeciálnych veľkých panviciach s korením (šafran, cesnak, paprika, rozmarín), morskými plodmi, mäsom a zeleninou.
  • Gazpacho - studená zeleninová polievka pochádzajúca z Andalúzie, ktorá sa pripravuje z rozmixovaných surových paradajok, papriky, cibule, cesnaku, uhoriek a olivového oleja.
  • Tortilla de patatas - omeleta so zemiakmi, konzumuje sa teplá alebo studená.
  • Jamón ibérrico - lahôdková údená alebo údená šunka zo stehna čierneho iberského prasaťa.
  • Allioli - tradičná katalánska studená omáčka z cesnaku, olivového oleja a soli, niekedy so žĺtkami.
  • Sobresada - sušená bravčová klobása, korenená paprikou a bylinkami, pôvodom z Baleárskych ostrovov.
Tapas
Tortilla de Patatas
Jamón Iberrico

Niečo sladké ku káve?

Španielska káva je silná a voňavá. Zvyčajne sa pripravuje ako espresso, zvyčajne s mliekom (café con leche). Ku káve si môžete dať niektoré z neodolateľných španielskych sladkostí:
  • Churros - vyprážané pečivo v tvare šišiek. Vyrábajú sa z cestíčka a jedia sa ešte horúce, poliate hustou čokoládou.
  • Ensaimadas - mallorské "croissanty" v tvare slimákov, s náplňou alebo bez nej.
Churros
Ensaimada

Španielske pivo, víno atď.

Hoci Španielsko vyrába vynikajúce vína, najrozšírenejším nápojom v krajine je prekvapivo pivo (cerveza). Pivári by si mali zapamätať, že "una cerveza" znamená fľaškové pivo, zatiaľ čo názov "una caña" sa používa pre čapované pivo. V závislosti od veľkosti pohára si objednajte "un quinto" (20 cl), "una mediana" (33 cl) a "una jarra" (50 cl).

Španielske stravovacie rituály

Tak ako celý denný režim, aj časy, kedy si Španieli sadajú k jedlu, sú oproti českým zvykom posunuté o jednu až dve hodiny.
Španielske raňajky sú výdatné a pestré. Podávajú sa opečené toasty s džemom, syrom alebo šunkou, sladké pečivo a omeleta s paradajkami alebo müsli. Podáva sa káva s mliekom a ovocné šťavy.
Na obed je zvykom mať predjedlo (polievka, cestovinový šalát), hlavné jedlo (mäso alebo ryba so zeleninou) a dezert (zmrzlina, ovocie, sladkosti).
Večera sa začína okolo 21:00 a má podobné zloženie ako obed. Obľúbené sú tapas bary, kam sa večer chodí na drink a niečo na zahryznutie.
Barcelona

Otázky a odpovede o kuchyni v Španielsku

Aká je španielska kuchyňa?
Ktoré španielske jedlá sa oplatí vyskúšať?
Aké sú najobľúbenejšie španielske sladkosti?