Kapverdská kuchyňa – potešenie z čerstvých rýb a morských plodov

Kapverdská kuchyňa vstrebala všetky vplyvy, ktoré sa prelínali v dejinách ostrova, a kreatívnym spôsobom spracováva to, čo je na ostrovoch najdostupnejšie. Čo sú v prvom rade fantastické ryby a morské plody, ktoré sa spracovávajú a jedia čerstvé hneď po ulovení. Milovníci rýb budú vo vytržení – čerstvé tuniaky, ryby kaníc, homáre, chobotnice, raky, kraby, langusty alebo mušle, to je skutočný zážitok.

Na úrodnejších ostrovoch (Santiago, Santo Antão a São Nicolau) sa pestujú zemiaky, kukurica, tradičná aj netradičná zelenina, tropické ovocie a cukrová trstina. Na svahoch krátera na ostrove Fogo sa darí pestovaniu kávy a „sopečného“ vína.
Čerstvo ulovení kanici na trhu v São Vicente
Výber z domácek produkcie na mestskom trhu na ostrove Santiago

Kapverdské špeciality

  • Cachupa je najtypickejšie jedlo Kapverdských ostrovov „z jedného hrnca“ inšpirované brazílskou feijoadou. Kukurica, čierna fazuľa, maniok, sladké zemiaky, mäso, ryby a zelenina sa pomaly varí, aby sa chute všetkých ingrediencií riadne premiešali a prevoňali. Podáva sa s vyprážaným vajcom alebo klobáskou, väčšinou ako neskoré raňajky, ktoré dodá energiu na celý deň.
  • Churrasco, grilované kúsky mäsa sú súčasťou portugalského dedičstva. Na Kapverdách sa griluje nielen mäso (obvykle kuracie), ale aj všetky druhy rýb, chobotnice alebo krevety. Rovnako ako v Portugalsku sa k mäsu podáva ryža, hranolky, zelenina alebo sladké zemiaky.
  • Canja je ďalší pokrm z jedného hrnca, jedná sa o vývar z mäsa, rýb alebo morských plodov s ryžou.
  • Buzio – mušle varené s bielym vínom, cibuľou, paradajkami, olivami a množstvom korenia.
  • Moreia – lahôdkou sú obaľované a vyprážané kúsky murény alebo chobotnice.
  • Pudim de queijo – sladký syrový puding z kondenzovaného mlieka, vajec a kozieho syra, preliaty karamelovou zálievkou.
Kapverdská cachupa
Tradičné kapverdské jedlo- kura, zelenina, sladký zemiak, ryža

Káva a víno z domácich zdrojov

Káva pestovaná na úrodných sopečných pôdach ostrova Fogo je aromatická a lahodná, prekvapivo dobré je aj silné miestne „sopečné“ víno zvané Chã. Na Kapverdách môžete ochutnať aj miestne pivo Strela, inak sa pije skôr hlavne pivo portugalské (Bock, Sagres).

Nie je grog ako grog(ue)

Ide vlastne o čistý rum z kapverdskej cukrovej trstiny, pestovanej na ostrovoch Santo Antão a Santiago. Grogue je základom pre kapverdský drink zvaný ponche (z anglického „punč“), do ktorého sa pridáva limetka, melasa, med, prípadne ďalšie príchute.
Porcia vyprážaných kalmárov v reštaurácií v Mindele
Mušle v omáčke z bieleho vína

Za autentickou chuťou do miestnych reštaurácií Kapverd

Aj keď v hoteli o vás bude dobre postarané, predsa len, na poznanie nefalšovanej ostrovnej kuchyne je dobré aspoň raz vyraziť do miestnej reštaurácie. Za ochutnanie stoja hlavne výborné ryby a morské plody. Porcia tuniaka vás v dobrej reštaurácii príde na cca 15 €, na čerstvú langustu si pripravte približne dvojnásobok. Pivo v reštaurácii stojí 2,5-4 €.

Otázky a odpovede o jedle a pití na Kapverdách

Aké sú najznámejšie špeciality kapverdskej kuchyne?
Čo sa pije na Kapverdách?
Ako je to na Kapverdách s pitnou vodou?
Aké sú priemerné ceny v reštauráciách na Kapverdách? ​