Gastronómia v Marsa Alam

Marsa Alam je kulinárskym prekvapením na pobreží Červeného mora. Stretáva sa tu tradičná egyptská kuchyňa, čerstvé morské plody a pestrá medzinárodná ponuka. Gastronómia v Marsa Alam je zážitkom, ktorý si nesmiete nechať ujsť – od streetfoodu po fine dining s výhľadom na more.
Koshari, Egypt


Tradičné egyptské jedlá v Marsa Alam

  • Falafel (taameya) – egyptská verzia je špecifická použitím fava bôbov namiesto cíceru, vďaka čomu sú falafelové placky ľahké a chrumkavé. Najlepšie chutia v sendviči s tahini, šalátom a nakladanou zeleninou. 
  • Shawarma – marinované mäso (zvyčajne hovädzie alebo kuracie) pečené na vertikálnom grile, podávané v pita chlebe so zeleninou a omáčkami.
  • Molokhia – zelený vývar z listov rastliny molokhia, podávaný s ryžou a kúskami mäsa či morských plodov. Je to typicky domáce jedlo s jemne slizkou konzistenciou a výraznou chuťou.
  • Tabbouleh – svieži šalát z bulguru, petržlenu, rajčín, mäty a citrónovej šťavy, ktorý osvieži počas horúcich dní.
  • Koshari – národné jedlo z ryže, cestovín, šošovice, cíceru a chrumkavej cibule, preliate pikantnou paradajkovou omáčkou.
  • Meat fatta – tradičný pokrm z mäsa, ryže a chleba preliaty cesnakovo-octovou omáčkou. Je to skutočná miestna špecialita.
  • Baklava – sladký dezert z vrstiev lístkového cesta, orechov a medu, ktorý nesmie chýbať na žiadnom stole.
Falafel (taameya), Egypt
Shawarma


Čerstvé ryby a morské plody z Červeného mora

Marsa Alam je rajom pre milovníkov rýb a morských plodov. V reštauráciách ako Marsa Fish, Tondoba Seafood Restaurant alebo South Lagoon si môžete vychutnať grilované ryby (hamour, barracuda, nagel), krevety, kalamáre, chobotnicu či homára – všetko lovené priamo v Červenom mori. V mnohých podnikoch si môžete vybrať rybu priamo z vitríny, ktorú vám pripravia podľa želania. Odporúča sa ochutnať grilovanú chobotnicu alebo bohatý seafood platter pri západe slnka.


Miestne nápoje

K Marsa Alam patria aj typické nápoje. Karkade je osviežujúci ibištekový čaj tmavočervenej farby. Podáva sa studený aj teplý, sladký aj kyslastý. Je obľúbený pre svoju chuť a zdravotné benefity. Mätový čaj predstavuje tradičný zelený čaj s čerstvou mätou, ktorý sa pije po jedle alebo počas horúcich dní. Ochutnať musíte aj miestne pivo. Najznámejšie značky sú Stella a Sakara, ktoré majú dlhú históriu a sú dostupné v baroch, hoteloch aj na pláži. Pivo Stella je ikonou egyptského pivovarníctva už od roku 1897. V hoteloch a baroch nájdete aj miestne vína, koktaily, espresso či ovocné šťavy.
Karkade, Egypt
Mätový čaj, Egypt


Reštaurácie v hoteloch a luxusných rezortoch

Luxusné rezorty v Marsa Alam ponúkajú širokú škálu reštaurácií – od bufetov s medzinárodnou kuchyňou po špecializované à la carte podniky s egyptskými, talianskymi, ázijskými či stredomorskými jedlami. V hoteloch ako Concorde Moreen Beach Resort, Pickalbatros Sea World alebo Sataya Resort si môžete vychutnať tematické večere, show cooking, čerstvé sushi, steaky, orientálne aj vegetariánske jedlá. Niektoré rezorty organizujú špeciálne večere na pláži s grilovanými morskými plodmi a miestnou hudbou – ideálny zážitok pre romantikov.


Medzinárodná kuchyňa

Pre turistov, ktorí hľadajú známe chute, sú v Marsa Alam dostupné talianske, ázijské, nemecké či stredomorské reštaurácie. Ochutnáte tu pizzu, cestoviny, sushi, burger aj steak. V Port Ghalib Marina nájdete reštaurácie s výhľadom na jachty a možnosťou ochutnať camel steak alebo exotické dezerty. 


Zaujímavosti a tipy pre gurmánov

V Marsa Alam je bežné začať jedlo mezze – tanierom malých predjedál ako hummus, baba ghanoush, tahini a čerstvý pita chlieb. Nezabudnite na tradičný beduínsky chlieb pečený na ohni, ktorý ponúkajú v niektorých miestnych podnikoch. Najlepšie zážitky zažijete v reštauráciách priamo na pláži pri západe slnka, kde môžete ochutnať čerstvé úlovky dňa a vychutnať si autentickú atmosféru pobrežia Červeného mora.
Mezze, Egypt