
Ochutnajte v Hurghade egyptskú kuchyňu
V Hurghade máte mnoho možností, kde si vychutnať egyptskú kuchyňu. Väčšina hotelov a rezortov ponúka all inclusive stravovanie s bohatým výberom miestnych aj medzinárodných jedál. Ak túžite po autentickejších zážitkoch, navštívte niektoré z lokálnych reštaurácií v Hurghade, ktoré ponúkajú tradičné egyptské špeciality za priaznivé ceny. Medzi známe podniky patria GAD, Moby Dick či El Haláka. Pre dobrodružnejšie povahy je tu street food v Hurghade, v rámci ktorého môžete ochutnať obľúbené jedlá. Medzi ne patria ful medames, košari či shawarma priamo z pouličných stánkov. Pri stravovaní mimo hotelov však dbajte na zvýšenú opatrnosť a vyberajte si stánky s vysokou frekvenciou zákazníkov a dodržiavaním hygienických štandardov. Nezabudnite tiež, že voda z vodovodu nie je pitná, preto pite len balenú vodu.

Predjedlá a mezze
- Tahini – sezamová pasta ochutená cesnakom, citrónom a olivovým olejom, podávaná ako dip.
- Hummus – nátierka z cíceru, tahini, citrónu a olivového oleja je v Egypte obľúbená.
- Baba ganoush – krém z pečeného baklažánu, tahini, citrónu, cesnaku a olivového oleja. Podáva sa s chlebom alebo zeleninou.
- Šalát baladi – tradičný šalát z paradajok, uhoriek, cibule, petržlenu, citrónovej šťavy a olivového oleja, často dochutený sumakom alebo rímskou rascou.
- Tabouleh – šalát z petržlenu, bulguru, paradajok, cibule, citrónu a olivového oleja.
Hlavné jedlá
- Ful medames – najpopulárnejšie egyptské jedlo a typický street food Hurghady. Je to kaša z varených fava bôbov s cesnakom, citrónom a olivovým olejom, často podávaná v pita chlebe.
- Košari – národné jedlo, kombinácia ryže, cestovín, šošovice, cíceru a chrumkavých cibuliek, všetko preliate pikantnou paradajkovou omáčkou.
- Wara ainab – plnené vínne listy s ryžou, bylinkami a niekedy mäsom.
- Molokhia – zelená polievka z listov molokhie (juta mallow), často podávaná s kuracím, králičím alebo hovädzím mäsom.
- Aish baladi – tradičný egyptský chlieb podobný pite, pečený v peci, často podávaný ku každému jedlu a neodmysliteľný aj pre street food v Hurghade.


Mäsové špeciality
- Kebab a kofta – grilované kúsky hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, kofta je mleté mäso tvarované do valčekov a grilované na uhlí.
- Shawarma – marinované hovädzie, jahňacie alebo kuracie mäso pečené na vertikálnom grile, servírované v pita chlebe s omáčkami a zeleninou.
- Plnený holub (hamam mahshi) – holub plnený ryžou alebo zelenou pšenicou, varený a následne grilovaný; považovaný za delikatesu.
Egyptské sladkosti a dezerty
- Basbousa – koláč zo semoliny, poliaty cukrovým sirupom a posypaný mandľami.
- Baklava – vrstvené cesto plnené orechmi a medom, známe v celom regióne.
- Mehalabiya (mahalabia) – jemný mliečny puding s ružovou vodou a pistáciami.
- Atayef – malé plnené palacinky, podávané najmä počas ramadánu.
- Kunafa – dezert z tenkého cesta, plnený krémom alebo syrom, preliaty sladkým sirupom.
- Typické prísady: med, orechy (mandle, pistácie), ružová voda, datle.


Tradičné egyptské nápoje
- Karkade – osviežujúci čaj z ibišteka. Podáva sa studený aj teplý. Je bohatý na vitamín C a antioxidanty.
- Ahwa – silná sladká arabská káva, ktorá sa podáva v malých šálkach.
- Čaj s mätou – čierny čaj s čerstvou mätou je populárny v kaviarňach.
- Čerstvé ovocné balíčky – z granátového jablka, manga, guavy, pomaranča a ďalšieho sezónneho ovocia.