Ochutnajte v Hurghade egyptskú kuchyňu

Ponorte sa do bohatých chutí egyptskej kuchyne v Hurghade, ktorá je fascinujúcim spojením arabských, stredomorských, tureckých a afrických vplyvov. Základom sú jednoduché, ale výrazne ochutené pokrmy. Často sa pripravujú z ryže, zeleniny, cestovín, strukovín ako fazuľa a cícer, rôznych druhov mäsa (hovädzie, jahňacie, hydina, ryby a morské plody) a sú obohatené o aromatické bylinky a koreniny. Typickým spôsobom stolovania je mezze – pestrá paleta malých predjedál a šalátov. Je to skvelá príležitosť na ochutnanie širokej škály chutí. Medzi tradičné egyptské jedlá, ktoré by ste v Hurghade nemali vynechať, patrí ful medames. Je to obľúbená kaša z fava bôbov a košari – národná zmes ryže, cestovín a šošovice. Zachutí vám aj grilovaný kebab a kofta. Nezabudnite ochutnať ani sladké dezerty ako basbousa či baklava a osviežiť sa tradičným ibištekovým čajom karkade.

V Hurghade máte mnoho možností, kde si vychutnať egyptskú kuchyňu. Väčšina hotelov a rezortov ponúka all inclusive stravovanie s bohatým výberom miestnych aj medzinárodných jedál. Ak túžite po autentickejších zážitkoch, navštívte niektoré z lokálnych reštaurácií v Hurghade, ktoré ponúkajú tradičné egyptské špeciality za priaznivé ceny. Medzi známe podniky patria GAD, Moby Dick či El Haláka. Pre dobrodružnejšie povahy je tu street food v Hurghade, v rámci ktorého môžete ochutnať obľúbené jedlá. Medzi ne patria ful medames, košari či shawarma priamo z pouličných stánkov. Pri stravovaní mimo hotelov však dbajte na zvýšenú opatrnosť a vyberajte si stánky s vysokou frekvenciou zákazníkov a dodržiavaním hygienických štandardov. Nezabudnite tiež, že voda z vodovodu nie je pitná, preto pite len balenú vodu.
Mezze


Predjedlá a mezze

  • Tahini – sezamová pasta ochutená cesnakom, citrónom a olivovým olejom, podávaná ako dip.
  • Hummus – nátierka z cíceru, tahini, citrónu a olivového oleja je v Egypte obľúbená.
  • Baba ganoush – krém z pečeného baklažánu, tahini, citrónu, cesnaku a olivového oleja. Podáva sa s chlebom alebo zeleninou.
  • Šalát baladi – tradičný šalát z paradajok, uhoriek, cibule, petržlenu, citrónovej šťavy a olivového oleja, často dochutený sumakom alebo rímskou rascou.
  • Tabouleh – šalát z petržlenu, bulguru, paradajok, cibule, citrónu a olivového oleja.

Hlavné jedlá

  • Ful medames – najpopulárnejšie egyptské jedlo a typický street food Hurghady. Je to kaša z varených fava bôbov s cesnakom, citrónom a olivovým olejom, často podávaná v pita chlebe.
  • Košari – národné jedlo, kombinácia ryže, cestovín, šošovice, cíceru a chrumkavých cibuliek, všetko preliate pikantnou paradajkovou omáčkou.
  • Wara ainab – plnené vínne listy s ryžou, bylinkami a niekedy mäsom.
  • Molokhia – zelená polievka z listov molokhie (juta mallow), často podávaná s kuracím, králičím alebo hovädzím mäsom.
  • Aish baladi – tradičný egyptský chlieb podobný pite, pečený v peci, často podávaný ku každému jedlu a neodmysliteľný aj pre street food v Hurghade.
Tahini
Wara ainab

Mäsové špeciality

  • Kebab a kofta – grilované kúsky hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, kofta je mleté ​​mäso tvarované do valčekov a grilované na uhlí.
  • Shawarma – marinované hovädzie, jahňacie alebo kuracie mäso pečené na vertikálnom grile, servírované v pita chlebe s omáčkami a zeleninou.
  • Plnený holub (hamam mahshi) – holub plnený ryžou alebo zelenou pšenicou, varený a následne grilovaný; považovaný za delikatesu.

Egyptské sladkosti a dezerty

  • Basbousa – koláč zo semoliny, poliaty cukrovým sirupom a posypaný mandľami.
  • Baklava – vrstvené cesto plnené orechmi a medom, známe v celom regióne.
  • Mehalabiya (mahalabia) – jemný mliečny puding s ružovou vodou a pistáciami.
  • Atayef – malé plnené palacinky, podávané najmä počas ramadánu.
  • Kunafa – dezert z tenkého cesta, plnený krémom alebo syrom, preliaty sladkým sirupom.
  • Typické prísady: med, orechy (mandle, pistácie), ružová voda, datle.
Basbousa
Atayef

Tradičné egyptské nápoje

  • Karkade – osviežujúci čaj z ibišteka. Podáva sa studený aj teplý. Je bohatý na vitamín C a antioxidanty.
  • Ahwa – silná sladká arabská káva, ktorá sa podáva v malých šálkach.
  • Čaj s mätou – čierny čaj s čerstvou mätou je populárny v kaviarňach.
  • Čerstvé ovocné balíčky – z granátového jablka, manga, guavy, pomaranča a ďalšieho sezónneho ovocia.