Thassos je skutočný
gurmánsky raj, ktorý ponúka jedinečnú paletu chutí a vôní. Zavítajte do
tradičných taverien, ktoré sú ukryté v malebných dedinkách, a zažite pohostinnosť miestnych na vlastnej koži. Radi sa s vami podelia o svoje kulinárske tajomstvá. Pripravte sa na symfóniu chutí, ktorá poteší aj tých najnáročnejších gurmánov. Nechajte sa zlákať bohatou ponukou
tradičných jedál, ktoré odrážajú nefalšovaného gréckeho ducha ostrova.
V chladnejších mesiacoch zahreje telo aj dušu
pikantná papriková kapusta, ktorá sa pripravuje z miestnych paprík pestovaných v horských oblastiach. Kapusta je fermentovaná tradičným spôsobom. Príchod jari je spojený s jedlom
tatarka – pokrmom z čerstvej zeleniny a jarných bylín, ako je mäta a oregano. Miestni ju podávajú s čerstvým chlebom, ktorý sa pečie v peciach na drevo. Počas jarných mesiacov i v lete môžete vyskúšať
jemné cuketové kvety plnené syrom a bylinkami. Používa sa miestny
syr kefalotyri, ktorý má jemne slanú chuť a perfektne dopĺňa bylinky ako tymián a rozmarín. Vaše chuťové poháriky poteší aj meze, teda predjedlo, v podobe
pitarakie – malých taštičiek, ktoré sú plnené miestnym syrom a bylinkami. Podáva sa k nim ouzo, miestne víno. Milujete morské plody?
Kolios „gouna” je makrela sušená na slnku, potom pečená na grile s citrónom a olivovým olejom. Recept z čias starovekých rybárov vás ohromí. V rybárskych dedinách si pochutnáte aj na
chobotnici, ktorá sa nakladá v octe s olivovým olejom a bylinkami. Ak vás prepadne vlčí hlad, zasýtia vás
cestoviny s krevetami, paradajkovou omáčkou, feta syrom, cesnakom a čerstvým oreganom. Jednoducho, mňam!