Maurícijská kuchyňa: jedinečná zmes mnohých vplyvov

Za 300 rokov svojej existencie dokázala maurícijská kuchyňa spojiť takmer nezlúčiteľné. Kde inde nájdete na jednom mieste stopy holandskej, francúzskej, kreolskej, britskej, indickej a čínskej kultúry?
Maurícijská reštaurácia v tradičnom štýle
Vďaka tropickej polohe a kultúrnej rozmanitosti má Maurícius jednu z najoriginálnejších a najchutnejších kuchýň na svete. Nájdete tu inšpiráciu francúzskou kultúrou, africkými otrokmi, indickými robotníkmi a čínskymi prisťahovalcami, ktorí prišli na ostrov v 19. storočí. Typickými ingredienciami maurícijskej kuchyne sú ryža, čerstvé ryby, morské plody, hydina, divina, paradajky, baklažány, tropické ovocie a korenie cibuľa, cesnak a chilli.

Stopy kolonialistov na tanieri alebo chuť Maurícia

  • Holanďania na ostrove vysadili ovocné stromy (tamarind) a začali pestovať cukrovú trstinu.
  • Francúzi pridali dusené mäso vo víne (daube, civet de lièvre), croissanty, bagety a veľa korenia.
  • Britské impérium zanechalo na ostrove stopu nielen v podobe obľúbenosti popoludňajšieho čaju, ale najmä v dovoze indických robotníkov na obrábanie cukrovej trstiny. Tí so sebou priniesli svoje jedlo (kari, čatní atď.).
  • Čínska imigrácia, najmä z Kantonu, naučila maurícijskú kuchyňu variť na woku a obohatila ju o sójovú omáčku, vyprážanú ryžu a rezance.
  • Kreolská kuchyňa, v ktorej sa miešajú tradičné jedlá afrických otrokov s francúzskou a indickou kuchyňou, zahŕňa maurícijské špeciality ako rougaille a vindaye.
Rougaille, Maurícius
Daube
Kari, Maurícius

Maurícijské špeciality, ktoré musíte vyskúšať na dovolenke

Rougaille

Obľúbená paradajková omáčka pripravená s cibuľou, cesnakom, chilli, zázvorom a rôznymi koreninami, ktorá sa konzumuje s rybami, mäsom a zeleninou.

Daube

Guláš provensálskeho typu, ktorý sa varí v daubière s červeným vínom, zeleninou, cesnakom a provensálskymi bylinkami.

Civet de lièvre

Dusený králik, francúzska špecialita pripravovaná s červeným vínom, slaninou, šalotkou a bylinkami.

Vindaye

Vyprážaná ryba (chobotnica) obalená v zmesi kurkumy, horčičných semienok, zázvoru a chilli.

Dholl puri

Ikonické pouličné jedlo na Mauríciu - placky v tvare tortilly plnené kari alebo zeleninou.
Vindaye, Maurícius
Plnené taštičky samosa
Dholl puri so šošovicou, Maurícius

Niečo sladké

Gateau patat douce

Vyprážané sladké zemiakové cesto v tvare polmesiaca plnené strúhaným kokosom a kardamónom.

Glaçon rapé

Zmrzlina z ľadovej drte, ochutená rôznymi príchuťami (vanilka, tropické ovocie, jahody).

Čo sa pije na Mauríciu

Najbežnejšími nápojmi sú miestny čaj, často ochutený vanilkou, káva, čerstvé ovocné šťavy alebo mliečne koktaily Alouda. Obľúbené je miestne pivo (Phoenix) a rum v rôznych podobách. Vyskúšajte Panacon, osviežujúci nápoj z limetkovej šťavy, tamarindu, hnedého cukru, zázvoru a kardamónu.
Gateau patate, Maurícius
Kokosová voda, obľúbený maurícijský nápoj
Ovocný cocktail a šalát

Otázky a odpovede o kuchyni Maurícia

Aké špeciality ochutnať na Mauríciu?
Čo sa pije na Mauríciu?
Čím je maurícijská kuchyňa zaujímavá?