Ak sa na Maldivách chcete priblížiť k miestnej
atmosfére, naozaj to začne až v momente, keď si sadnete
do čajovne pri Male alebo ochutnáte dezert pod palmami na lokálnom ostrove. Maldivská strava nie je len o tuniakovi. Predstavuje festival vôní, tradícií a zaujímavostí, ktoré precítite nielen ústami, ale celým
telom.
Tradičné nápoje: Oslava ostrova v pohári
Kultový nápoj raa, teda fermentovaná kokosová šťava, má v maldivskej histórii status slávnostného alkoholického nápoja. Kedysi bol raa súčasťou ceremónií. Dnes je to skôr vzácnosť, ktorú nájdete najmä v lokálnej podobe na ostrovoch. V rezortoch síce ochutnáte modernú verziu, ale atmosféru
tradičného raa zažijete len medzi miestnymi.
Sai je čaj s korením. Podáva sa v tradičných čajovniach. Ponúka príležitosť stretnúť miestnych, započúvať sa do ostrovných príbehov a oddýchnuť si v tieni palmy. Vyskúšajte silný a aromatický sai s kardamónom či zázvorom. Je to maldivský spôsob „ako spomaliť čas” a ochutnať históriu v každom dúšku.
Alkohol len pre turistov
Maldivy sú
islamská krajina, takže miestni obyvatelia nepijú alkohol. Alkohol je však k dispozícii v turistických rezortoch.
Dezerty: Sladkosti, ktoré rastú pod tropickým slnkom
Kokosové bonbóny, ktoré tvorí kokos, cukor, kardamón, majú rôzne tvary a chute. V každej domácnosti má tento dezert iný príbeh.
Banánové dezerty a tradičné ryžové pudingy s kokosovým mliekom sú bežné hlavne na rodinných oslavách. Miestni vám radi ponúknu aj čerstvé tropické ovocie
(mango, papája, chlebovník) buď ako náplň do koláča, alebo len tak, nakrájané na tanieri.
Útulnosť miestneho stolovania zažijete v malej reštaurácii či čajovni. Dezert tu nestojí veľa, ale jeho chuť ostane s vami ešte dlho po návrate domov.
Kde a ako ochutnáte kulinársku dušu Maldív
Rezorty servírujú dizajnové zážitky, ale tradičné maldivské jedlo nájdete za 5 – 15 eur v miestnych reštauráciách a tea shopoch. Autentickú atmosféru ponúka Male a Maafushi, ale aj menšie ostrovy.