"Pikantné" čítanie o srílanskej kuchyni
Srílanská kuchyňa je podobná indickej a jedlá sú zvyčajne pikantné a veľmi výrazné. Ryby a morské plody alebo mäso sa najčastejšie podávajú s ryžou alebo plackami. Okrem indických vplyvov sa v srílanskej kuchyni odrážajú aj vplyvy (arabské, holandské, portugalské a britské) koloniálnych mocností, ktoré boli prítomné v priebehu histórie. Európske jedlá a medzinárodnú kuchyňu si môžete vychutnať aj v turistických reštauráciách.
Kari a ďalšie obľúbené jedlá na Srí Lanke
S akým jedlom sa na Srí Lanke stretávate najčastejšie? Samozrejme, kari. Omáčky sa pripravujú na všetky spôsoby (z rýb, morských plodov, mäsa, strukovín alebo zeleniny) a v drvivej väčšine prípadov sú dosť pikantné a samozrejme s ryžou. Okrem kari korenia sa na Srí Lanke hojne používa kurkuma, kardamón, chilli, zázvor, tamarind a škorica a na dochutenie sa používa kokosové mlieko. Aké sú najznámejšie kari a iné jedlá na Srí Lanke?
A čo keď nie je čas? Medzi pouličné špeciality (nazývané short eats) na Srí Lanke patria mäsové a zeleninové placky, závitky a taštičky alebo pečivo plnené mäsom alebo zeleninou.
- Kukul Mas Curry - kuracie karí
- Parippu Curry (dhal) - šošovicové kari
- Ambul Thiyal - rybie kari
- Biryani - tradičné indické jedlo, v srílanskej verzii je základom kuracie mäso, varené vajce a samozrejme ryža
- Thali - výber rôznych druhov jedál podávaných na jednom tanieri (rôzne druhy kari, zelenina, ryža, placky, prípadne ovocie a sladkosti)
- Lamprais - ryža zapečená v banánových listoch so zeleninou a mäsom
- Roti - chlebové placky podávané ako príloha
- Kottu Roti - plátky chleba so zeleninou, mäsom a vajíčkom vyprážané na panvici
A čo keď nie je čas? Medzi pouličné špeciality (nazývané short eats) na Srí Lanke patria mäsové a zeleninové placky, závitky a taštičky alebo pečivo plnené mäsom alebo zeleninou.
Hoppery alias srílanské raňajky
- Hopper, omeleta v tvare misky, je na Srí Lanke obľúbenou raňajkovou pochúťkou. Môže byť plnená sladkou alebo slanou náplňou. Niekedy sa podávajú aj na večeru.
- Pittu - zmes ryže a drveného kokosu sa najčastejšie podáva na raňajky na sladko alebo na slano ako príloha.
Okrem týchto raňajok sa však na Srí Lanke nezriedka ráno podávajú aj teplé jedlá s ryžou alebo palacinkami, sladkosťami a tropickým ovocím.
Jogurt, kokos, orechy a korenie... Ochutnajte srílanské dezerty
Srílančania milujú sladké jedlá. A čím viac cukru, tým lepšie, takže sa pripravte na skutočne sladký zážitok na Srí Lanke. A nebola by to Srí Lanka, keby jej chýbalo korenie. Aj dezerty sú tu ochutené kardamónom, muškátovým orieškom, klinčekmi a, samozrejme, škoricou a vanilkou. Na Srí Lanke môžete ochutnať kavun (kokosový dezert so zmesou korenín), kiribath (dezert zo zmesi ryže a kokosu), kiri pani (jogurt so sladkým sirupom), aluwa (dezert s príchuťou kešu orieškov a kardamónu) alebo watalappan (kokosový puding s palmovým cukrom, orechmi a korením).
Nezabudnite ochutnať srílanské tropické ovocie. Papája, banány, melóny, mango... Všetky tieto druhy ovocia sú na Srí Lanke čerstvé a veľmi sladké.
Typický srílanský nápoj? Čaj, ovocné šťavy a arak.
Srí Lanka je čajovou veľmocou, takže počas dovolenky určite musíte ochutnať miestny slávny čierny čaj. Zvyčajne sa podáva s mliekom a, samozrejme, je silne osladený. Odporúčame tiež piť kokosovú vodu priamo z kokosového orecha a čerstvé ovocné šťavy, ktoré sú naozaj chutné a plné vitamínov.
Alkohol je na Srí Lanke pomerne ľahko dostupný, obľúbené je pivo (najmä značky Lion), palmové víno (toddy) a miešané koktaily. Ich základom je arak, liehovina vyrábaná ďalším kvasením a destiláciou palmového vína, ktorá vzdialene pripomína rum alebo whisky.
Stravovanie na Srí Lanke
Na Srí Lanke je typické podávanie jedla v mnohých menších miskách. K tradičnému srílanskému stolovaniu patrí aj jedenie rukami. Srílančania veria, že to je jediný spôsob, ako si jedlo správne vychutnať. Nemusíte sa však obávať, príbory sú v turistických zariadeniach samozrejme k dispozícii.