Morské plody a korenie: ochutnajte špeciality maldivskej kuchyne
Maldivská kuchyňa je ovplyvnená najmä Indiou a Srí Lankou. Jedlá sú veľmi korenené v indickom štýle, ochutené kari, čili papričkami alebo citrónovou trávou. Na Maldivách si vďaka ich polohe a rybárskej tradícii môžete vychutnať najmä ryby a morské plody.
Aké sú najobľúbenejšie jedlá na Maldivách?
Hlavné jedlá na Maldivách sa nazývajú "long eats". Sú to zvyčajne ryby alebo morské plody (napr. krevety, kalamáre, kalamáre) a pripravujú sa na rôzne spôsoby - vyprážané, grilované, pečené, údené alebo varené a podávajú sa s ryžou, plackami alebo zemiakmi. S akými názvami jedál sa môžete stretnúť na Maldivách?
- Garudiya - polievka z tuniaka je najznámejším jedlom maldivskej kuchyne
- Roshi - "maldivský chlieb" vo forme placky sa podáva takmer ku každému hlavnému jedlu
- Kulhimas - tuniak v chilli omáčke
- Mas Riha - rybie kari
"Short eats" alebo malé občerstvenie
Pod názvom "short eats" (hedhikaa) sa skrývajú rôzne menšie jedlá. Najčastejšie sú to guľky plnené rybou náplňou, pikantné rybie koláčiky, dezerty z pudingu alebo kokosového mlieka alebo sladké exotické ovocie, ako je mango, banán, ananás alebo kokos.
Čo piť na Maldivách? Olovený čaj a raa
Najobľúbenejším nápojom Maldivčanov je čierny čaj. A viete, ako ho pijú? Iba silne osladený a s plátkom citróna alebo zjemnený sušeným mliekom. Ďalším tradičným maldivským nápojom je raa alebo šťava z kokosovej palmy - Maldivčania si ju vychutnávajú namiesto alkoholu.
Alkohol len pre turistov
Maldivy sú islamská krajina, takže miestni obyvatelia nepijú alkohol. Alkohol je však k dispozícii v turistických rezortoch.