7 najobľúbenejších jedál dominikánskej kuchyne, ktoré musíte ochutnať

Dominikánska kuchyňa je zmesou španielskych, afrických a indických jedál. Ktoré z nich si na dovolenke určite nenechajte ujsť?

Mangú na raňajky

Viete, ako spoznať pravého Dominikánca? Na raňajky si nedá nič iné ako mangú. Že na vyprážaných vajíčkach so salámou a syrom nie je nič zvláštne? A čo ak si k nemu roztlačí banány? Tradičné mangú na raňajky musíte v Dominikánskej republike ochutnať.

Dominikánska vlajka na obed

Aký lepší názov pre národné jedlo ako "la bandera dominicana"? Guláš z kuracieho, hovädzieho alebo bravčového mäsa s červenou fazuľou a bielou ryžou svojimi farbami pripomína dominikánsku vlajku a je najbežnejším jedlom, s ktorým sa v Dominikánskej republike stretnete. Jeho základné ingrediencie, teda dusené kurča (pollo guisado), fazuľa (habichuelas guisadas) a ryža (arroz blanco), sú typické pre väčšinu dominikánskych jedál.
mangú
Tostones

Smažené banány "tostones" k čomukoľvek

Tropické ovocie na desiatu

Tostones sú placky zo smažených banánov, ktoré sa v dominikánskej kuchyni podávajú takmer ku každému jedlu. Zdá sa vám banánová príloha zvláštna? Nepredstavujte si klasické žlté banány, plantain (alebo zeleninové banány) sú zelené a vhodné na varenie.

Tradičné sancocho, keď máte chuť na niečo extra

Mango, avokádo, papája, ananás, melón, banán... V Dominikánskej republike nájdete všetko toto tropické ovocie čerstvé. Či už ich uprednostňujete vo forme džúsu alebo celé, ich sladká chuť a šťavnatosť vás prinúti občerstviť sa nimi každý deň.
Kým neochutnáte sancocho, máte pocit, akoby ste ani neboli v Dominikánskej republike. Táto kráľovná dominikánskych špecialít sa vyrába zo siedmich druhov mäsa zo štyroch rôznych zvierat. Mäso sa dusí v jednom hrnci so zeleninou, čím vznikne lahodný "guláš". Aj iné karibské alebo latinskoamerické krajiny majú svoje vlastné sancocho, ale o dominikánskom sa hovorí, že je jedným z najlepších.
Sancocho
Ovocné šťavy

Habichuelas con dulce ako sladká bodka

Dezert z fazule? To musíte vyskúšať! Na habichuelas con dulce, najobľúbenejší dominikánsky dezert, má každá rodina svoj vlastný recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Nech už ochutnáte čokoľvek, vedzte, že to bude chutné a veľmi sladké.

Mamajuana na pitie

Čo je typický dominikánsky nápoj? Mamajuana! Koktail z karibského rumu (vyrobeného z cukrovej trstiny), červeného vína, medu, byliniek a liečivého stromu. A ak nemáte radi miešané koktaily, môžete si dať pivo. Miestne značky Quisqueya a Presidente vás nesklamú.

Abstinenti a deti ocenia čerstvé ovocné šťavy z kokosu, ananásu, banánov a iného exotického ovocia.

¡Buen provecho! Dobrú chuť!

Otázky a odpovede o dominikánskej gastronómii

Aké jedlo je v Dominikánskej republike najobľúbenejšie?
Aké je národné jedlo Dominikánskej republiky?
Čo sa pije v Dominikánskej republike?
Aké je najobľúbenejšie ovocie v Dominikánskej republike?
Aké sú typické raňajky v Dominikánskej republike?