ico
 

Turecko

img

 

 

Povesťami opradená krajina, kde sa tradície snúbia s modernými západnými vplyvmi. Môžete sa tešiť na skalnaté pobrežia s pôsobivými horskými scenériami a na niekoľko storočí staré mestá. Tajomný Orient, zvodné pobrežie, krásne pláže, jedinečné antické pamiatky aj neopakovateľné zázraky prírody ako je „bavlníkový hrad“ Pamukkale alebo „rozprávkové komíny“ Kappadokia.
...to sú pokušenia, ktorým je ťažké odolať. Doprajte si orientálny luxus aj preslávené turecké kúpele - hamam. Bola by škoda nevyskúšať Orient, ktorý je na dosah. 

Turecko sa rozprestiera medzi dvoma kontinentmi, a symbolicky ho spája monumentálny Bosporský most v Istanbule. Krajina svojou polohou, rozlohou (780 000 km2, z toho 97% na ázijskom kontinente) a počtom obyvateľov (74 miliónov) patrí medzi najvýznamnejšie v celom regióne východného Stredomoria a Blízkeho východu. Veľkú časť vnútorného Turecka vypĺňa rozsiahla náhorná plošina Anatólia, ktorá je takmer po celom obvode lemovaná horami. Najvyššou horou je 5165 m vysoký bájny Ararat na severovýchode krajiny. Turecké pobrežie je popri  Istanbule hlavným lákadlom krajiny. 
Zatiaľ čo vody Stredozemného mora obmývajú v oblasti Antalye a Alanye krásne nekonečné pláže, v oblasti Kusadasi tvorí Egejské more čarovné zátoky obklopené svahmi, pokrytými stredomorskými píniami. Turecko tiež disponuje množstvom antických pamiatok, ktoré nám len pripomínajú, ako tesne je zviazaná európska história s Tureckom. Antických pamiatok je tu dokonca viac ako v Grécku a to nielen na pobreží. Medzi najznámejšie patrí staroveké mesto Efes, horský Thermessos, Hierapolis alebo pamiatky v Istanbule. Hovorí sa, že Turecko je najväčším múzeom pod otvoreným nebom. Navyše pre turistov ponúka miesta úplne jedinečné, ako divokú bizarnú rozprávkovú krajinu skalných formácií Kappadokiu, alebo bavlníkový hrad Pamukkale. Turecká kuchyňa je povestná svojou rozmanitosťou a vynikajúcou chuťou. Je ovplyvnená niekoľkými kultúrami, tradíciami centrálnej anatolskej kuchyne. Najobľúbenejším mäsom je jahňacie, hovädzie, kuracie alebo ryby. Turci nikdy nekonzumujú bravčové mäso. Ak premýšľate, čo ochutnať, vyskúšajte napríklad börek, čo je lístkové cesto naplnené syrom, mletým mäsom, alebo špenátom. Medzi najznámejšie turecké jedlo patria určite rôzne druhy kebabov, alebo köfte, ktoré sa dajú prirovnaj k fašírkam. Aj keď sa vám najprv budú zdať turecké zákusky príliš sladké a niekedy naozaj doslova plávajú v množstve sladkého sirupu, určite nevynechajte baklavu. Vo veľkom množstve sa v Turecku popíja čaj, ktorý sa podáva v malých pohároch a väčšinou býva veľmi silný. Vzhľadom na rozlohu krajiny sa podnebie v jednotlivých častiach výrazne líši. Zatiaľ čo vnútrozemské  kontinentálne podnebie prináša horúce letá a veľmi chladné zimy, na stredomorskom pobreží panuje príjemné teplé subtropické počasie, ktoré spôsobuje, že letná turistická sezóna je veľmi dlhá a trvá od apríla až do začiatku novembra a aj počas zimy v Európe panuje na južnom pobreží Turecka, na tzv. Tureckej riviére, veľmi príjemné umiernené počasie. Úradným jazykom je turečtina, dohovoríte sa však aj veľmi dobre po anglicky alebo nemecky.

Hos geldiniz! Vitajte v Turecku!

TURECKÁ RIVIÉRA
 
KUSADASI
 
 
Informácie o destinácii

Mena: turecká líra (TL)
Časový posun: + 1 hodina
Hlavné mesto: Ankara
Telefónna predvoľba: 0090

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ankare
Atatürk Bulvari 245, 06692 Ankara
web: www.mzv.sk/ankara
tel.: 00903124675075

 
Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Ďalšie informácie